Ev Tarhanası

  • Ekleyen:
    1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan
    Loading...
    Ev Tarhanası
    Malzemeler

    Ev Tarhanası Malzemeleri

    • 1 kg nohut
    • 2 kg kırmızı biber
    • 2 kg soğan
    • 2 kg yoğurt
    • 1-2 fındık büyüklüğünde ekşi ekmek mayası
    • aldığı kadar un
    Yapılışı

    Ev Tarhanası Yapılışı

    • Nohudu akşamdan ıslatın ve ertesi gün nohutlar yumuşayana kadar kaynatın.
    • Biber ve soğanları ayıklayıp doğrayın ve nohutların üstüne ekleyin, onlar da iyice pişsinler.
    • Tencereyi ateşten alın ve el yakmayacak kadar soğuduktan sonra içine yoğurdu ilave edip karıştırın.
    • Olabildiğince derin bir kapta tüm bu karışım ve maya ile birlikte mantı hamuru gibi sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
    • Üzerini temiz bir bezle kapatarak uygun bir yere kaldırın.
    • Kabınız özellikle derin olsun çünkü ilerleyen günlerde hamur kabardıkça kabınızdan taşabilir. Bu tarhanayı bir hafta on gün ekşitenler de var. Fakat bizim evde o kadar ekşisi tercih edilmiyor.
    • Bu nedenle 4-5 günü yeterli buluyoruz.
    • Hergün kabaran hamurunuzu tekrar tekrar yoğurun.
    • Mayalanma nedeniyle hamurunuzun kıvamı gittikçe yumuşayacaktır.
    • Eğer ele yapışacak kadar cıvıklaşırsa her yoğurmada un ilave ederek katılaşmasını sağlayın.
    • Bekletme zamanınızın sonunda temiz ve havadar bir yere bir örtü sererek hamurunuzu küçük parçalar halide bu örtünün üzerine yerleştirin.
    • 1/2 saat- 1 saat içinde kurumaya başlayan hamurlarınızı ters çevirin.
    • Bir yandan da daha küçük hamur parçalarına ayırın ki çabuk kurusun ancak tamamen kurumalarına izin vermeyin.
    • Ufalanabilecek kadar nemli olmalılar.
    • Daha sonra ister elle ufalayarak ister robottan geçirerek incelttiğiniz tarhanayı örtünün üzerine yayarak 3-4 gün daha kurutun ve iyice kuruduğunda bez torbaya koyup nemsiz, karanlık bir yerde saklayın.
    • Bu tarhanaya yoğurma aşamasında tarhana otu veya nane gibi otlar da ilave edilebilir. Tarhana daha kurumadan hamur halindeyken soğuk su ile ezerek bol domatesli pişirilmiş bir tarhana çorbası içmenizi de öneririm.
    • Ayrı bir lezzeti oluyor.
    • Eğer arzu ederseniz bir pişirimlik hamur topakları halinde birkaç poşet derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.