Taze Fasulye Konservesi

  • Ekleyen:
    1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan
    Loading...
    Taze Fasulye Konservesi
    Malzemeler

    Taze Fasulye Konservesi Malzemeleri

    • ( 4 adet kiloluk kavanoz)
    • 2 kilo taze fasulye
    • 2 litre sıcaksu
    • 4 tatlı kaşığı tuz
    Yapılışı

    Taze Fasulye Konservesi Yapılışı

    • Taze, körpe, kılçıksız fasulyeler seçilmelidir.
    • Fasulyeler birkaç kez, akar suda iyice yıkanır.
    • Uçları, varsa kılçıkları temizlenerek, istenen uzunlukta doğranır. Kaynar suda veya buharda beş dakika haşlanır.
    • Fasulyeler bir süzgece alınır, haşlama suyu süzülerek atılır.
    • Önceden iyice temizlenmiş, yıkanmış ve kaynar suda bekletilen kavanozlara, fasulyeler sıcak haldeyken, sıkıca doldurulur.
    • Kavanozları doldururken soğuk fayans veya mermer üzerine koymak, ani ısı farklılığından dolayı çatlamaya yol açabilir.
    • Bu nedenle bir tahta veya bez üzerinde doldurmak ya da doldurmadan önce kavanozları sıcak buhara tutmak yararlı olacaktır.
    • Kavanozların dibine ve fasulyelerin üstüne birer dilim domates konur.
    • Bir kiloluk kavanozlara bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz konur.
    • Fasulyeleri tamamen örtecek ve tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde üzerine kaynar suyu ilave edilir.
    • Ucu sivri olmayan temiz bir bıçak veya kaşık sapı kavanozların dibine kadar batırılarak hafif hareketlerle birkaç kez sağa sola sallanır.
    • Bu şekilde fasulyeler arasında kalabilecek hava çıkarılmış olur.
    • Zaman geçirmeden önceden yıkanmış, temizlenmiş, kaynar suda bekletilen kapak, kavanozun ağzına yerleştirilir ve sıkıca kapatılır.
    • Basınçlı düdüklü tencerenin dibinden itibaren 3-4 parmak su konur.
    • Su seviyesi kavanozların 1/3 boyunu geçmemelidir.
    • Tencerenin kapağı kapatılarak ocak yakılır.
    • Yarım kiloluk kavanozlar için 25 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 30 dakika süreyle düdüğü açık vaziyette orta hararetli ateşte kaynatılır.
    • Kavanozlar aralıklı olarak bir bez veya tahta üzerine yatırılarak (kapakları alta gelecek şekilde) bir gece beklenir.
    • Sızıntı olup olmadığı kontrol edilerek, serin, loş ve rutubetsiz bir yerde kullanılıncaya kadar saklanır.